[ Previous ]   [ List ]   [ Next ]  
Dive Nr:1735
Date:Thursday 09-03-2023
Time In:16:41
Duration:32:00 (mm:ss)
Interval:
Site:Vinkeveen Show dives in this country   Show dives map
Location:Eiland 4 Show location on Google Earth
Buddies:
Weather:Regen
Water type:Fresh
Diving in:Lake
Boat:
Depth Max.:50.7 Meter
Depth Avg.:28.6 Meter
Visibility:5 - 8 Meter
Weight:3 Kg
Rating:          
Temperature Air:4 Celsius
Temperature Surface:6 Celsius
Temperature Bottom:5 Celsius
SAC:55.71 Liter/min
Gas Used:Dubbel 12 staal (Air) 195 - 1 Bar : 4656 Liter
10 liter carbon (Air) 189 - 1 Bar : 1880 Liter
3 liter alu (Oxygen) 125 - 10 Bar : 345 Liter
Remarks:Nou, ik leef nog. Met stip de allerberoerdste duik die ik ooit gemaakt heb. Bijna verzopen en noodopstijging moeten maken.

In flinke regen om staan kleden, en begin van de duik was top. Goed zicht, kapotte houten paal mee vanaf de kant om ergens langs de lijn te parkeren.

Op de stage tot aan de dierentuin daar zat die op 17 bar en werd het wel tijd om te switchen naar backgas, na 21 minuten geswitcht.

Stukje omhoog langs de lijn en het paaltje op 45 meter geparkeerd en meteen omgedraaid.

Binnen een minuut of anderhalf voelde ik dat de X650 aan het bevriezen ging, die begon al wat te free-flowen. Snel rechterkraan dicht gaan draaien, maar is net niet helemaal gelukt heb ik het idee, automaat bleef nog free-flowen.

Backup gepakt, maar die begon ook af te blazen, linkerkant dichtdraaien ging veel langzamer en ik kon ze niet allebei dichthouden natuurlijk,

Kreeg links dus ook niet helemaal dicht en ging proberen om rechts dan weer beetje open te krijgen en die dan hopelijk open-dicht-open-dicht te doen om zo steeds wat te ademenen te hebben.

Op 23.19 minuut had ik de rechterkant zo goed als dicht, maar 40 seconden later moest die dus weer open en begon gelijk nog meer gas te dumpen.

En dan gaat het bizar snel. 40 seconden later was ik 40 bar kwijt!

Ik heb 92 bar zien staan op de shearwater , dat was dus rond 24:40 minuten.

Toen zat ik nog op 50 meter en wist dat het zo niet te doen was om de lijn terug te volgen. Nog steeds half worstelend met kranen de lijn een klein stukje terug gevolgd, maar al snel door dat ik in no-time door mijn lucht heen zou zijn en dat zeker niet ging halen.

1 minuut later was er namelijk nog maar 46 bar over. En op dat moment flitste het door me heen: shit.... ik ga hier dood, gewoon in mijn eentje verzuipen.

Liever niet natuurlijk dus zo snel als ik kon omhoog, en dat gaat echt snel dan, bijna 40m recht omhoog in 1 minuut.

Het laatste stukje dacht ik nog: afremmen en zuurstof pakken, maar dat hou je niet meer tegen. Laatste gas was weg toen ik in de laatste meters zat, maar kon gelukkig snel switchen op zuurstof flesje, toch nog iets te ademen.

Volgens shearwater desktop zat er nog maar 6 bar in mijn dubbelset op 32 meter. Op dat moment was het omhoog of verzuipen. Stond toen iets van 18 minuten TTS en 15 minuten deco voor de boeg.

Aan de oppervlakte lag ik behoorlijk ver van de kant. Anderhalve minuut uitgehijgd en gecheckt of er geen bloed uit mijn neus of mond kwam. Alles ok, dus toen nog weer naar beneden. Zo lang mogelijk onder blijven op het restje zuurstof.

Maar ook zorgen dat ik niet te ver zou zinken, geen gas meer om droogpak of wing op te blazen, dus met je mond er in zien te krijgen.

Uiteindelijk nog gelukt om 3 minuten op een meter op 3 te hangen, toen was de laatste fles ook leeg.

Aan de oppervlakte zoveel mogelijk lucht in mijn wing geblazen en op mijn rug gaan liggen, mocht ik flauw vallen, dan had ik in ieder geval nog een kans om weer bij te komen met mijn mond boven water.

Gebeurde gelukkig niet en in 20 minuten tijd terug gezwommen naar de kant,

Even uitgerust voor de trap en toen rustig het water uit. Maar dan.....

Geen andere duikers, duikwinkel is dicht, en overal file op de A2. Is dat nog het moment om 112 te bellen?

Ik had tijdens het terugzwemmen in het begin al gezien dat GF99 percentage maar net over de 100% zat, iets van 104 of 105 ofzo.

Bij de kant al onder de 80 gezakt. In de auto nog even gewacht en gecheckt of ik op allerlei plekken gevoel had. En toen besloten om naar huis te gaan om daar aan de zuurtstof te gaaan.

Door de files duurde dat nog wel anderhalf uur, dus pas 2 uur na bovenkomen pas aan de O2. 2x een half uur er aan gelegen.

Linkerbovenarm lijkt een beetje pijnlijk, zelfde plek als destijds op de loyal watcher in malin head. maar ik zie geen vlekken op mijn huid.

Longen voelen als een lichte verkoudheid, maar verder ook niks raars.

Les om uit deze duik te trekken:

skills up te date houden, kranen vaker oefenen, en ook kranen oefenen op diepte.

stage misschien maar half leeg ademen en dan switchen, heb je echt nog wat reserve over, haal je de kant niet mee over de bodem, maar wel een beheerstere opstijging.

lucht op die diepte, niet het handigste gas, met trimix waarschijnljik iets helderder geweest, maar of ik dan mijn kranen wel goed dicht had gekregen...?

misschien toch maar een zuurstoffles standaard meenemen als ik onder de 10m ga duiken. als ik die meteen had kunnen pakken bij terugkomst bij mijn auto had dat alweer anderhalf uur gescheeld

toch een buddy zoeken? als je een goede bij je hebt, had die mijn kraan sneller dicht gekregen, maar met allebei dicht en met 4x zo hoog ademtempo waren er misschien wel 2 in de problemen gekomen.

Anyway, ik leef dus nog, pech en stupideit toch een beetje gebalanceerd tegen geluk en ervaring.

Maar 1x meemaken in mijn leven is meer dan genoeg

Gear:Apeks DS4 + ATX40, Apeks XTX50 DST sidemount, Aqualung i470TC, backplate DTD 6mm RVS, Custom divers reel 40m, Droogpak Santi E-lite, droogpak sloffen, Finnsub 3000 lamp, Jetfins, Kap K01, Kubi droge handschoenen, metalsub XRE800, MK18 & R380 automaat, MK25 & X650, polskompas, Santi BZ400X onderpak, Santi heated gloves, Shearwater Perdix Ai, Wing DTD 20

19 items; 6,843.50 total cost; 78.46 Kg weight

Dive types:Deco duik, Diepe duik, Solo
Marine Life:Baars, Gevlekte rivierkreeft, Snoekbaars
Graphs:
Max ascent rate: 295.2 Meter/min
Max descent rate: 9.6 Meter/min
Photos:
Map:

[ Previous ]   [ List ]   [ Next ]